Ήθη και έθιμα

Ο γάμος

Ο γαμπρός και τα αδέλφια του "κερνούν" τη νύφη.

Φωτογραφικό αρχείο Χρ.Κουζής

«Φωτοδρόμιο»-Πύργος 11-6-2001

Ο τσιγγάνικος γάμος είναι το χαρακτηριστικότερο έθιμο.

Οι Ρόμ γλεντούν για μέρες στο γάμο.

 

Τα κεράσματα απευθύνονται στον πατέρα του γαμπρού. Όταν πρόκειται για μεγάλες οικογένειες (πολλές φορές των 250 ατόμων), τα κεράσματα είναι επίσης μεγάλα.

 

 

 

Τα "κεράσματα", είναι ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των οικογενειών που είναι καλεσμένες αλλά και των οικογενειών του γαμπρού και της νύφης.

 

Το σεντόνι

Αποκορύφωμα του γλεντιού είναι η πανηγυρική επίδειξη στους καλεσμένους, του σεντονιού, που είναι η απόδειξη της εντιμότητας της νύφης.
Η οικογένεια της νύφης περιφέρει το σεντόνι στους καλεσμένους αλλά και στη συγγένεια του γαμπρού. Πρέπει όλοι να διαπιστώσουν ότι είναι καθαρό. Σ΄αυτό ο γαμπρός θα πάρει την τιμή της νύφης και ο γάμος θα ολοκληρωθεί με χορό και τραγούδι ως το πρωί.  Η τιμή φαίνεται στο σεντόνι και η μάνα του γαμπρού σέρνει πρώτη το χορό. "Τίμια νύφη στο σπιτικό μου", μονολογεί η γερόντισσα.

 

Οι κουμπαριές

Οι Ρομ προσέχουν πολύ τις σχέσειςπου δημιουργούν από γάμους ή βαφτίσια. Κάνουν κουμπαριές με ανθρώπους που εκτιμούν και σέβονται.

 

 Οι πιο πάνω φωτογραφίες και διαπιστώσεις έχουν να κάνουν με οικογένειες μεγάλες και οικονομικά εύρωστες, που συνήθως ασχολούνται με το εμπόριο. Υπάρχει και η αντίθετη εικόνα, των φτωχών και οικονομικά ασθενών όπου ο γάμος προσπαθεί να ακολουθήσει τα καθιερωμένα, αλλά τα δώρα δεν φτάνουν σε καμμία περίπτωση τα μεγάλα ποσά ή τα τιμαλφή της πρώτης περίπτωσης.

Κοινωνική οργάνωση

· Κάθε ομάδα έχει το δικό της αιρετό άρχοντα που εκλέγεται συνήθως δια βοής. Οι ομάδες συνδέονται μεταξύ τους με διάφορες σχέσεις κυρίως οικογενειακές. Ο αιρετός άρχοντας έχει και δικαστική εξουσία. Συνήθως εκπροσωπεί την ομάδα απέναντι στις αρχές της χώρας που ζει η ομάδα.
· Κατά το παρελθόν η κοινωνική διάρθρωση της ομάδας είχε μητριαρχικό χαρακτήρα . Μερικοί συγγραφείς ισχυρίζονται ότι αυτό το στοιχείο αποτελεί σοβαρή ένδειξη για την ινδική καταγωγή της φυλής. Σήμερα η μητριαρχία τείνει να εκλείψει.

 

   
Η σημαντικότερη γιορτή Η σημαντικότερη γιορτή των Ρομά είναι η γιορτή της Άνοιξης (Εντερλέζι). Η προέλευσή της είναι ελληνική και γιορτάζεται από 23 Απρίλη μέχρι 1 Μάη σε όλη την Ευρώπη.

 

Σημαία - Σύμβολα - Συμβολισμοί

    

 

    
Σημαία Rom Τσάκρα Σημαία Ινδίας

 

    Τσάκρα :  Η πιό πάνω εικόνα της ρόδας αντιπροσωπεύει ένα δεκαεξάκτινο  "chakra"  και υιοθετήθηκε στο πρώτο παγκόσμιο συνέδριο των Roma (Λονδίνο - 1971),  ως το διεθνές σύμβολό τους. Το chakra είναι μια σύνδεση με την  Ινδική προέλευση των Ρομ .(Προσέξτε την ομοιότητα των σημαιών και των chakra) και αντιπροσωπεύει τη μετακίνηση και την αρχική δημιουργία. 

Σημαία : Η πράσινη και μπλε σημαία με ένα κόκκινο chakra στο κέντρο υιοθετήθηκε ως σημαία Romani.