Πληθυσμός-Θρησκεία

 

Πληθυσμός

Διάφορες εκτιμήσεις έχουν γίνει για τον πληθυσμό των Ρομά. Κάποιοι υπολογίζουν ότι υπάρχουν από 8 έως 10 εκατομμύρια Ρομά παγκοσμίως.

Παρ΄όλα αυτά άλλοι υπολογισμοί ανάγουν μόνο στην Ευρώπη τον πληθυσμό τους περίπου στα 12 εκατομμύρια άτομα, ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται ο τρίτος σε αριθμό πληθυσμός Τσιγγάνων στη Δυτική Ευρώπη. Οι περισσότεροι ζουν σε χώρες όπως:

· Αλβανία - 100 έως 150 χιλιάδες

. Ρουμανία - από 500.000 μέχρι 1,5 εκατομμύριο

· Ουγγαρία - 600 έως 800 χιλιάδες

· Βουλγαρία - περίπου 750 χιλιάδες

· Σερβία - περίπου 800 χιλιάδες

· Ισπανία - 600 έως 800 χιλιάδες

· Σλοβακία - 350 έως 520 χιλιάδες

· Π.Γ.Δ.Μ. - 260 χιλιάδες

· Τσεχία - 150 έως 300 χιλιάδες

· Γαλλία - 310 χιλιάδες

· Τουρκία - 2 έως 5 εκατομμύρια

· Ελλάδα - Η Πολιτεία τούς υπολογίζει σε 120-150.000, οι ίδιοι οι Τσιγγάνοι ανεβάζουν τον αριθμό σε 500-600.000 και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε 200 - 300.000.

Οι περιοχές της Ελλάδας στις οποίες είναι μόνιμα εγκαταστημένοι Ρομά με συγκέντρωση μεγάλου πληθυσμού είναι η Αθήνα (Αγ. Βαρβάρα, Λιόσια, Ζεφύρι, Ασπρόπυργος), η Θεσσαλονίκη (Δενδροπόταμος, Ελευθέριο-Κορδελιό, Εύοσμος, Μενεμένη), το Αγρίνιο, η Αλεξάνδρεια Ημαθίας, η Αμαλιάδα, η Γαστούνη, το Διδυμότειχο, το Εξαμίλι Κορινθίας, η Θήβα, η Κάτω Αχαΐα, το Μεσολόγγι, η Νέα Αλικαρνασσός, η Νέα Ιωνία Μαγνησίας, η Ξάνθη, ο Ορχομενός, οι Σέρρες, οι Σοφάδες, η Φλώρινα και η Νυμφόπετρα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος διεθνής χορηγός για τη βελτίωση της κατάστασης των κοινοτήτων των Ρομά. Την τελευταία τριετία χορήγησε περισσότερα από 77 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος PHARE για σχέδια σχετικά με τη στέγαση και τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στην Ουγγαρία, στην Τσεχία και στη Σλοβακία, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία. Αλλά και στα κράτη που είναι ήδη μέλη της Ε.Ε. (Ισπανία, Ελλάδα και Γαλλία) εφαρμόζονται προγράμματα μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (Ε.Κ.Τ.) και της κοινοτικής πρωτοβουλίας EQUAL. Σχέδια για τους Ρομά υποστηρίζονται και μέσω των προγραμμάτων ΣΩΚΡΑΤΗΣ και Νεολαία για την Ευρώπη.
Το πρόγραμμα κοινοτικής δράσης για την καταπολέμηση των διακρίσεων που έχει υπογράψει και η Ελλάδα ολοκληρώθηκε με την έκδοση της Οδηγίας 2000/43/ΕΚ περί εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνικής τους καταγωγής.

Στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  διαβάζουμε «Το 2000, η ΕΕ συγχρηματοδότησε το πρόγραμμα Acceder το οποίο, προσαρμόζοντας την επαγγελματική κατάρτιση στις ανάγκες των εργοδοτών, βοηθά τους ανέργους της Ισπανίας να βρουν δουλειά. Μέχρι τον Ιούνιο 2009, περίπου 34.000 άτομα, στην πλειονότητά τους Ρομ, ωφελήθηκαν από το πρόγραμμα.

Εκτιμάται ότι 10-12 εκατομμύρια Ρομ ζουν σε όλη την ΕΕ και αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες εθνοτικές της μειονότητες. Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν σε μεγάλη φτώχεια στο περιθώριο της κοινωνίας, έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην απασχόληση, στην εκπαίδευση και στην υγειονομική περίθαλψη». (ιστοσελίδα https://ec.europa.eu/news/employment/100310_el.htm)

Θρησκεία

Οι Ρόμ χαρακτηρίζονται από μεγάλη προσαρμοστικότητα στο θέμα της θρησκείας .Οι μελετητές αναφέρουν ότι πιθανώς παλιότερα η ηλιολατρεία ήταν η θρησκεία τους. Σήμερα οι διάφορες φυλές είναι πιστές στο θρήσκευμα της χώρας που κατοικούν.

· Στην Κρήτη αναφέρονται ως Χριστιανοί ορθόδοξοι από το 1832.
· Στη Δυτική Ευρώπη αναφέρονται ως καθολικοί.
· Η Ρωμαϊκή Εκκλησία αναφέρει ονόματα ιερέων, μοναχών και κάποιου Καρδιναλίου με τσιγγάνικη καταγωγή.
· Στη Ρουμανία υπάρχουν ιερείς ορθόδοξοι τσιγγάνοι.
· Στη Γαλλία οι τσιγγάνοι τιμούν την Αγία Σάρα που τη θεωρούν Τσιγγάνα και προστάτρια της φυλής τους.(24-25    Μάη)
· Στην Πολωνία οι Ρόμ τιμούν ιδιαίτερα την εικόνα της Παναγίας της Τσεστοχόβας που το πρόσωπό της είναι μελαψό.
· Στην Τουρκία οι περισσότεροι είναι Μουσουλμάνοι.

Ήθη και έθιμα